Eierstokkanker

Eierstokkanker is een kwaadaardige tumor in één of beide eierstokken. Eierstokkanker wordt ook wel ovariumcarcinoom genoemd. Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij eierstokkanker.

Bezoek ook de pagina van onze afdeling Gyneacologie voor meer informatie over de specialisten, nieuws en trials over eierstokkanker.

Oorzaken en symptomen van eierstokkanker

De oorzaak van eierstokkanker is vaak onbekend. Wel zijn er bepaalde risicofactoren die invloed hebben op het ontwikkelen van eierstokkanker. Zo komt eierstokkanker vaker voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar of een familiegeschiedenis van eierstokkanker of borstkanker hebben. Dit laatste noemen we erfelijke of familiaire eierstokkanker.

Eierstokkanker kan langere tijd onopgemerkt blijven omdat de tumor kan doorgroeien zonder de naburige organen te verdrukken. Eventuele klachten zijn:

  • onregelmatig bloedverlies;
  • buikpijn;
  • opgezette buik;
  • moeizame ontlasting;
  • verminderde eetlust;
  • vaker plassen dan normaal.

Uitgezaaide eierstokkanker

Een tumor in de eierstokken kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Dit noemen wij uitgezaaide eierstokkanker. De groei en uitzaaiing van eierstokkanker wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder het type eierstokkanker en het ontwikkelingsstadium.

De meest voorkomende plaats voor uitzaaiingen van eierstokkanker is het buikvlies (peritoneum), het dunne membraan dat de buikholte bekleedt en organen zoals de baarmoeder, darmen en blaas bedekt.

Eierstokkanker die zich heeft verspreid door het lichaam wordt ook wel gemetastaseerde eierstokkanker genoemd.

5 dagen

Sneldiagnostiek

U kunt doorgaans binnen vijf dagen terecht voor sneldiagnostiek

Sneldiagnostiek bij eierstokkanker

Diagnose

Om de diagnose eierstokkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandeling eierstokkanker

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: