Terugblik: HPV Awareness Day

6 mrt. 2023 17:00

Zaterdag 4 maart was het HPV awareness day. HPV is het Humaan Papillomavirus. De meesten van ons raken ooit in ons leven besmet met HPV, maar in de meeste gevallen ruimt het lichaam dit zelf weer op. Besmetting geeft geen symptomen en vindt plaats via seksueel contact. HPV veroorzaakt kanker van penis, anus, vulva, baarmoederhals en keelholte. Ongeveer 5% van alle kankers wordt veroorzaakt door dit virus. Bescherming tegen HPV is mogelijk door het nemen van een vaccinatie. Deze vaccinatie beschermt voor 90% tegen het krijgen van baarmoederhals- of anuskanker.

Naar aanleiding van deze dag waren uroloog Oscar Brouwer en gynaecologisch oncoloog Christianne Lok in het nieuws. Oscar Brouwer: "In Nederland kunnen meisjes nu al 13 jaar HPV-vaccinaties krijgen binnen het Rijksvaccinatieprogramma en we zien nu al een vermindering van (voorstadia van) baarmoederhalskanker. Gelukkig kunnen jongens nu ook sinds een jaar de vaccinatie krijgen, want ook mannen kunnen kanker krijgen door HPV, zoals bijvoorbeeld peniskanker. Helaas spreek ik wekelijks patiënten met peniskanker in de spreekkamer die nog nooit van het HPV-virus hebben gehoord. Daarom is het zo belangrijk dat er aandacht voor is, en ben ik blij met een HPV-Awareness Day. Hopelijk helpt dit om zoveel mogelijk jonge mannen goed te informeren, en te vaccineren!"

Oscar Brouwer met achtergrond hal

”Het is een heel besmettelijk virus dat je via seksueel contact of via de handen en de mond kunt overdragen”, vertelt gynaecologisch oncoloog Christianne Lok in televisieprogramma Op1. ”80 procent van de mensen loopt het een keer op in hun leven. Het is geassocieerd met bepaalde soorten van kanker.”

Christianne Lok Foto Annabel Oosteweeghel