Pim van Leeuwen

Sinds 2018 werk ik als uroloog in het Antoni van Leeuwenhoek. Binnen het team van toegewijde specialisten, ben ik betrokken bij de behandeling van patiënten met een vorm van prostaat-, nier-, blaas-, penis- en teelbalkanker. Werken in het Antoni van Leeuwenhoek is voor mij bijzonder omdat het mij de kans geeft om hoog kwalitatieve oncologische patiëntenzorg te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen wij patiënten de beste en meest innovatieve zorg bieden. Dit geldt voor de diagnostiek, behandeling, nazorg en revalidatie van kanker.

Ik ben tot uroloog opgeleid in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Een deel van mijn opleiding volgde ik in het St. Vincents Prostate Cancer Centre in Sydney, Australië. Ik ben gepromoveerd op de vroege diagnostiek van prostaatkanker binnen de European Randomized Study for Prostate Cancer (ERSPC). Binnen de urologie heb ik een specifieke belangstelling voor de behandeling van prostaatkanker. Het Antoni van Leeuwenhoek maakt deel uit het Prostaatkankernetwerk Nederland. Binnen dit netwerk ben ik één van de prostaatkankeroperateurs waarbij we alle operaties uitvoeren met behulp van de Davinci operatierobot. Door het samenbrengen en delen van beschikbare kennis en kunde zet het Prostaatkankernetwerk Nederland zich in voor nóg betere behandelresultaten voor de patiënt.

Binnen het Antoni van Leeuwenhoek participeer ik actief in de focusgroep prostaatkanker. Deze focusgroep bestaat niet alleen uit urologen, maar ook uit specialisten binnen de radiotherapie, oncologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, en pathologie. Patiënten kunnen elke week terecht op onze sneldiagnostiek prostaatkanker polikliniek, en samen hebben we twee keer per week een multidisciplinair overleg (MDO). Hiermee verzekeren we dat elke patiënt zorg op maat krijgt, waarbij alle behandelopties worden overwogen en in het Antoni van Leeuwenhoek kunnen worden aangeboden. Als expertisecentrum hebben we ook aandacht voor de kwaliteit van leven ná de (voor de patiënt vaak ingrijpende) behandeling.

In het Antoni van Leeuwenhoek combineer ik de dagelijkse patiëntenzorg met onderzoek gericht op het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. In de dagelijkse praktijk is mijn streven de beste zorg te bieden aan mijn patiënten en de zorg af te stemmen op iedere individuele patiënt. Persoonlijke zorg staat centraal in dit alles. Het Antoni van Leeuwenhoek is een uitstekende omgeving waarin dit allemaal samenkomt.

Functie:
Uroloog

Posities en aandachtsgebieden:

  • Robot chirurg binnen het Prostaatkankernetwerk Nederland
  • Lid commissie Medisch en Onderzoek Prostaatkankernetwerk Nederland
  • Lid focusgroep Prostaatkanker Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
  • Lid onderzoeksgroep St. Vincent's Prostate cancer Centre en Garvan Institute of Medical Research

Kwalificaties:

  • 2017: Fellowship EAU Robotic Urology Section Antoni van Leeuwenhoek
  • 2015: Rob Sutherland Research Fellowship in Urology St. Vincent's Prostate cancer Centre en Garvan Institute of Medical Research in Sydney Australie
  • 2012: Promotie naar de effectiviteit van vroegdiagnostiek en screening van prostaatkanker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Wetenschappelijke publicaties:
Publicatielijst dr. P.J. van Leeuwen