Blaaskanker

Blaaskanker is een woekering van epitheelcellen van de blaas. Deze cellen vormen de binnenbekleding van de blaas. Blaaskanker komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar. Roken kan een oorzaak zijn, evenals chronische urinweginfecties. Er zijn bijna 4 keer zoveel mannen als vrouwen met blaaskanker. Dat verschil wordt kleiner, omdat mannen steeds minder roken en vrouwen steeds meer. Vroeger kwam blaaskanker ook voor bij mensen die werkten met giftige stoffen, zoals verf en lood.

Op deze pagina leest u meer over onze expertise, het behandelteam de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij blaaskanker.

Expertise

Het AVL heeft het hoogste aantal cystectomieën van Nederland en loopt voorop in de inzet van blaassparende behandelingen en heeft een prominente positie in de ontwikkeling van immuuntherapie voor blaaskanker.

In de regio wordt gezamelijk een plan geschreven hoe de blaaskankerzorg in de regio geoptimaliseerd kan worden, waarbij het idee is dat iedere patiënt met blaaskanker toegang krijgt tot dezelfde diagnostiek- en behandelmogelijkheden als in het AVL.

Behandelteam

Het behandelteam is samengesteld uit urologen, internisten, verpleegkundig specialisten, radiotherapeuten, radiologen en radiotherapeuten. Onze specialisten zijn gespecialiseerd in blaaskanker. Gezamenlijk hebben zij wekelijks een multidisciplinair overleg. Hierin wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens besproken en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts de mogelijkheden met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling

Oorzaken en symptomen

Blaaskanker komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar. Roken kan een oorzaak zijn, evenals chronische urinweginfecties. Er zijn bijna 4 keer zoveel mannen als vrouwen met blaaskanker. Dat verschil wordt kleiner, omdat mannen steeds minder roken en vrouwen steeds meer. Vroeger kwam blaaskanker ook voor bij mensen die werkten met giftige stoffen, zoals verf en lood.

Veel voorkomende klachten zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen en een chronische blaasontsteking. Het Antoni van Leeuwenhoek is gespecialiseerd in de behandeling van spierinfiltrerende blaaskanker en voert jaarlijks een groot aantal blaaskankeroperaties uit.

 

3 dagen

Sneldiagnostiek

U kunt doorgaans binnen drie dagen terecht voor sneldiagnostiek

Sneldiagnostiek bij blaaskanker

Diagnose

Om de diagnose blaaskanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

videostill cystectomie blaaskanker

Uitleg cystectomie van de blaas

Om in deze tijd onze patiënten zo optimaal mogelijk te informeren, hebben wij deze video opgenomen over de geplande blaasverwijderende operatie (cystectomie). Deze video is ondersteunend aan ons telefonisch contact.