Gastro-jejunostomie

Wat is een gastro-jejunostomie?

Een gastro-jejunostomie is een minimaal invasieve ingreep waarbij een lange sonde (een gastro-jejunostomie genoemd) via de maag in de dunne darm wordt ingebracht. Met deze sonde kan voeding direct in de dunne darm worden aangeboden. Om deze sonde te plaatsen wordt vaak eerst een percutane radiologische gastrostomie (PRG) geplaatst. Via de opening van de PRG wordt in tweede instantie de gastro-jejunostomie geplaatst. Een gastro-jejunostomie biedt voedingsondersteuning aan patiënten die niet kunnen eten en ongeschikt zijn om gevoed te worden via de maag. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan patiënten die misselijk zijn en braken of patiënten die zich verslikken als het voedsel terugstroomt vanuit hun maag.

Illustratie gastro-jejunostomie

Wat gaat er gebeuren?

Als u in aanmerking komt voor een gastro-jejunostomie dan wordt u doorverwezen naar de interventieradiologie om deze te plaatsen. Voorafgaande aan een gastro-jejunostomie wordt meestal eerst een PRG geplaatst.

 Als u medicatie gebruikt die bloedstolling voorkomt, moet u deze - indien mogelijk - vóór de ingreep stoppen. Overleg dit met uw behandelend arts.

Voor deze behandeling wordt u vaak kortdurend opgenomen in het ziekenhuis (dagopname). U mag 6 uur voor de ingreep niets eten.

De procedure vindt plaats op de afdeling radiologie. U ligt op uw rug op een tafel met een röntgenbuis, deze tafel is ontworpen voor beeldgeleide procedures.

Voor het wisselen van een PRG naar een gastro-jejunostomie heeft u soms lokale verdoving nodig. De interventieradioloog brengt dan een katheter samen met een voerdraad in het jejunum, het middelste deel van uw dunne darm. Zodra dit is gelukt wordt over een draad de gastro-jejunostomie op de juist plek gelegd. De positie van de sonde wordt gecontroleerd met contrastmiddel.

U kunt meestal dezelfde dag weer naar huis. U kunt de eerste uren na de procedure een licht ongemak ervaren bij het toegangspunt van de sonde. De sonde mag in principe direct na plaatsing gebruikt worden.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?

Complicaties treden maar zelden op bij het wisselen van een PRG voor een gastro-jejunostomie. In zeldzame gevallen zien we een ontsteking van de buikvlies, darmperforatie (gaatje in de darm), of een huidinfectie rond de plaats waar de sonde ingevoerd is en blauwe plekken.