Wat is een percutane beeldgeleide jejunostomie?

Bij een percutane beeldgeleide jejunostomie plaatst een interventieradioloog een sonde door de buikwand heen in een deel van de dunne darm, het jejunum. Met deze sonde kunnen patiënten voeding krijgen. Een jejunostomie is een optie voor patiënten die niet via hun maag kunnen eten. Bijvoorbeeld omdat iemand zich misselijk voelt of braakt, eerder een maagoperatie heeft gehad of een tumor in de maag of twaalfvingerige darm heeft.

Wat gaat er gebeuren?

Een jejunostomie wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst. U krijgt dan ook een roesje of sedatie. Voor deze behandeling moet u meestal één nacht in het ziekenhuis blijven. U kunt tot 8 uur voor de ingreep vast voedsel eten en tot 4 uur voor de ingreep heldere dranken drinken.

Voor de ingreep zal de MDL-arts tijdelijk een sonde via uw neus in het jejunum (de dunne darm) inbrengen. Met deze buis kunnen we uw dunne darm tijdens de ingreep met vocht vullen. Ook krijgt u op de verpleegafdeling een infuus toegediend. Via dit infuus krijgt u een medicijn dat de spieren in uw darmen tijdelijk stillegt. Daarna wordt er vocht/lucht in uw dunne darm gebracht via de sonde. Daardoor is de dunne darm goed zichtbaar via beeldvorming.

De ingreep vindt plaats op de afdeling radiologie. We vragen u om op uw rug te gaan liggen op een tafel met een röntgenbuis. Deze tafel is ontworpen voor beeldgeleide procedures.

De interventieradioloog maakt eerst een echografie om de juiste positie te bepalen. Het jejunum (dunne darm) wordt aangeprikt met behulp van röntgen en/of echografie. Daarna wordt het aan de huid vastgemaakt met ankers zodat het jejunum makkelijker kan worden bereikt voor het plaatsen van de sonde. Na een klein sneetje en het oprekken van het gaatje wordt de jejunostomie-sonde geplaatst. De sonde blijft op zijn plek door een krul of ballon. 

Na de behandeling mag de sonde zes uur niet gebruikt worden. Na die zes uur, of de volgende dag, wordt er eerst een proefvoeding met water gegeven. Als dit goed gaat, kunt u beginnen met de sondevoeding.

Gevel voorkant dag

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?

Na de behandeling is het normaal dat er lucht of gas in de buikholte zit. Veel mensen krijgen ook blauwe plekken. Meestal heeft dit geen ernstige gevolgen.

Bij ongeveer 10% van de patiënten komen complicaties voor. Kleine complicaties zijn bijvoorbeeld een verkeerde plaatsing van de sonde, een pijnlijke rode huid tijdens het genezen (granulatieweefsel) en lichte bloeding of ontsteking op de plaats van de ingreep.

Er kunnen ook grote complicaties voorkomen, zoals een gaatje (perforatie) in de dunne darm of ontsteking van de longen of luchtwegen door het inademen van voedsel of andere stoffen.