Veel spraakmakend onderzoek op internationaal congres ESMO

7 sep. 2022 09:00

Van 9 tot en met 13 september vindt het jaarlijkse congres van de European Society for Medical Oncology (ESMO) plaats in Parijs. ESMO is de toonaangevende professionele organisatie voor medische oncologie. Het congres wordt jaarlijks bezocht door 25.000 oncologieprofessionals uit meer dan 160 landen wereldwijd. De belangrijkste vragen en ontwikkelingen in het kankeronderzoek komen hier aan bod. Onze eigen oncologen zijn hier zoals altijd ruim vertegenwoordigd. Dit jaar staan de hoogste podia aan hen ter beschikking om een aantal spannende en spraakmakende onderzoeksresultaten te presenteren. Hierbij vijf highlights.

De TIL-studie: T-cel therapie bij uitgezaaid melanoom

John Haanen presenteert zaterdag 10 september de eindresultaten van de TIL-studie. Dit is wereldwijd de eerste vergelijkende fase 3 studie waarin het effect is onderzocht van de eigen T-cellen (tumor infiltrerende lymfocyten oftewel TIL) als ‘levend medicijn’ bij uitgezaaid melanoom. De T-cellen uit een uitzaaiing van de patiënt worden daarbij in het laboratorium vermenigvuldigd tot miljarden cellen en daarna teruggegeven aan de patiënt. De uitkomst is belangrijk voor patiënten want een fase 3-studie is een voorwaarde om de TIL-therapie geaccepteerd te krijgen als standaardtherapie.

De NICHE-2: neoadjuvante immuuntherapie bij darmkanker

Myriam Chalabi publiceerde in 2020 de NICHE-studie naar neoadjuvante immuuntherapie bij darmkanker. De uitkomsten van de studie waren ongekend positief. Ze liet onder meer zien dat van de patiënten met een specifiek subtype darmkanker (MSI), 100% baat had bij de behandeling. In de NICHE-2 onderzocht ze de effecten van neoadjuvante immuuntherapie bij MSI-darmkanker in een veel grotere patiëntengroep. Zondag 11 september geeft ze hierover een presentatie. Het wordt spannend: zullen de resultaten van deze grotere studie weer net zo positief zijn en gaat dit leiden tot een nieuwe standaardbehandeling?
- Lees ook dit bericht.

Naar immuuntherapie op maat bij borstkanker

Bij triple negatieve borstkanker (TNBC) wordt in de nabije toekomst immuuntherapie toegevoegd aan de chemotherapie. Omdat chemotherapie een intensieve behandeling is met veel bijwerkingen, onderzoekt het team van Marleen Kok in de BELLINI-studie welke patiënten baat hebben bij kortdurende immuuntherapie zónder chemotherapie. Het is de eerste studie ter wereld waarvoor specifiek patiënten met triple negatieve borstkanker worden geselecteerd die al afweercellen bij de kankercellen hebben zitten, omdat bij die patiënten de immuuntherapie mogelijk meer kans van slagen heeft. De uitkomst is belangrijk om de juiste stappen te zetten in de richting van immuuntherapie-op-maat voor borstkankerpatiënten.

Immuuntherapie bij hoofd-halskanker: de biologische basis

De onderzoeksgroep van Lotje Zuur doet onderzoek naar immuuntherapie vóór de operatie bij gevorderde hoofd-halskanker. In december 2021 publiceerde ze hier een belangrijke studie over, die liet zien dat 35% van de patiënten goed reageerde op immuuntherapie, waardoor bij geen van deze patiënten de ziekte terugkeerde. Door goed te kijken naar de biologische kenmerken van de tumoren onderzoekt de groep nu hoe het komt dat sommige patiënten beter op immuuntherapie reageren dan anderen. Postdoc Joleen Traets vertelt hier 11 september over op de ESMO in de categorie fundamenteel en translationeel onderzoek.

De belofte van de immuuntherapie, met name T-celtherapie

Onderzoeker Ton Schumacher en arts John Haanen geven samen op 11 september een keynote lezing, een duopresentatie over nieuwe ontwikkelingen in de immuuntherapie. Deze presentatie zal mede een demonstratie zijn van hoe de samenwerking tussen een dokter en een onderzoeker zeer stimulerend en synergistisch kan werken en de twee werelden van onderzoek en patiëntenzorg bij elkaar kunnen worden gebracht. Focus van de presentatie is de celtherapie: wat wordt nou precies herkend door de T-cellen en waartoe heeft kennis daarover geleid? Hoe kunnen we bijvoorbeeld TIL-behandeling nog verder verbeteren en verfijnen?

Bekijk het hele programma van de ESMO 2022