Cognitieve problemen bij kanker en kankerbehandeling

Informatie voor zorgverleners

Bij een deel van de patiënten met kanker kunnen cognitieve problemen ontstaan tijdens of na de behandeling. Dit zijn problemen die te maken hebben met het denken, zoals onthouden of concentreren. De cognitieve problemen kunnen samenhangen met bijvoorbeeld vermoeidheid, stemmingsveranderingen, de ziekte zelf en/of de behandeling. Vaak gaan de cognitieve problemen na verloop van tijd over. Bij een klein deel van de patiënten houden de klachten langer aan. In het Antoni van Leeuwenhoek wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van cognitieve problemen en de behandelmogelijkheden.

Hoewel cognitieve problemen op dit moment nog niet kunnen worden voorkomen, kan er veel bereikt worden door beter te leren omgaan met de problemen. Wilt u meer weten? In onderstaande video’s vertellen professionals over cognitieve problemen bij kanker, hoe u deze problemen kunt herkennen en wat u in deze situatie kunt doen, en over de belangrijke rol van bedrijfsartsen bij de terugkeer van patiënten naar het werk.

Bent u op zoek naar informatie voor patiënten? Kijk dan op deze pagina.

Cognitieve problemen bij oncologiepatiënten

In onderstaande video vertellen klinisch neuropsycholoog prof. dr. Sanne Schagen, neuroloog dr. Annette Compter, en cognitief neurowetenschapper dr. Michiel de Ruiter, over cognitieve problemen bij kanker, hoe deze te herkennen en wat te doen als u cognitieve problemen vermoedt.

 

Cognitieve problemen bij oncologiepatiëntenmet een hersentumor

In onderstaande video geven klinisch neuropsycholoog prof. dr. Sanne Schagen, neuroloog dr. Annette Compter en cognitief neurowetenschapper dr. Michiel de Ruiter specifieke informatie over cognitieve problemen bij een hersentumor of behandeling (zoals chemotherapie en bestraling) op het brein.

 

Cognitieve problemen bij oncologiepatiëntenop de werkvloer

Bedrijfsartsen spelen een belangrijke rol bij de terugkeer naar het werk na behandeling van kanker. In onderstaande video vertelt klinisch arbeidsgeneeskundige dr David Bruinvels hoe een bedrijfsarts een patiënt met kanker het beste begeleidt, legt de directeur van re-integratiebureau Re-turn, drs Ragna van Hummel, uit welke rol een re-integratiebureau hierin kan spelen en delen een patiënt en haar werkgever hun ervaringen.