Pijnbehandeling

Het pijncentrum van het Antoni van Leeuwenhoek wil iedere patiënt een passende pijnbehandeling aanbieden. Wij streven naar een holistische multidisciplinaire pijnbehandeling in alle fasen van de ziekte. Door de steeds beter wordende behandelingen van kanker leven veel (ex-)patiënten langer met chronische pijnklachten die zijn ontstaan door hun ziekte of de behandeling hiervan. Het pijnteam richt zich daarom ook op de behandeling van chronische (neuropathische) pijn.

Slider Foto Anesthesiologie

Bekijk de afdelingsvideo

Drie anesthesiologen vertellen over hun rol bij het Antoni van Leeuwenhoek.

Contact

Heeft u pijnklachten die zijn opgetreden voor, tijdens of na uw behandeling van kanker? Overleg met uw hoofdbehandelaar of een verwijzing naar de afdeling Pijnbestrijding voor u zinvol is. Deze kan u verwijzen. De pijnartsen houden spreekuur op Polikliniek 2.

Wat doen we voor u?

  • Tijdens het eerste consult met de pijnarts bespreken we de vragenlijst die u voorafgaand heeft ingevuld. Ook wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Eventueel doen we aanvullende onderzoeken.
  • Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op, waarbij verschillende medicamenteuze en/of invasieve maatregelen gebruikt kunnen worden.
  • Pijn verandert in de loop van de behandeling. Daarom krijgt u gedurende het traject regelmatig vervolgafspraken. Hierbij vult u iedere keer een vragenlijst in en geeft u uw pijn pijncijfers van 0 tot 10 (0 = geen pijn, 10 = de ergste pijn die u zich kunt voorstellen). Daarnaast raden wij u aan bij verandering van de pijn contact op te nemen met uw huisarts, uw specialist of een medewerker van de afdeling Pijnbehandeling. 
  • Na operaties kan de acute postoperatieve pijn nog maandenlang doorgaan en soms helemaal niet meer ophouden. Mocht u nog een maand na uw operatie in het Antoni van Leeuwenhoek pijn ondervinden in het geopereerde gebied, meldt u dat dan aan uw behandelend chirurg. Hij of zij verwijst u indien nodig verder.
  • Wij adviseren en behandelen zowel poliklinisch als klinisch. U wordt voor pijnbehandeling verwezen door uw hoofdbehandelaar.

Het team van de pijnbehandeling bestaat uit pijnartsen, verpleegkundig specialist(en), artsen in opleiding tot specialist en coassistenten.

Wetenschappelijk onderzoek

Op de operatiekamers wordt klinisch wetenschappelijk onderzoek verricht om de zorg en pijnstilling rondom een operaties verder te ontwikkelen. Patiënten kunnen benaderd worden om hieraan deel te nemen. Zij zullen door onze researchverpleegkundige geïnformeerd worden en worden gevraagd om toestemming. Patiënten hebben hier een vrije keuze in en krijgen voldoende bedenktijd en mogen altijd weigeren.

Ons team