Basaalcelkanker

Basaalcelkanker (of basaalcelcarcinoom of BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. Het is een tumor die vaak wordt aangetroffen in het gezicht, op het hoofd of in de hals, maar het kan eigenlijk overal ontstaan. Basaalcelkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen boven de 40 jaar. Zonlicht, röntgenstraling of erfelijke aanleg kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Vaak groeit het heel langzaam en meestal zaait het niet uit. De behandeling bestaat uit een operatie of bestraling.

U herkent basaalcelkanker aan een glad, glazig knobbeltje waarop soms kleine bloedvaatjes te zien zijn. Het knobbeltje kan ook bruin van kleur zijn. Na een tijdje gaat het open en ontstaat een zweertje. Op het lichaam kan basaalcelkanker eruit zien als eczeem. Het knobbeltje kan gaan jeuken en gevoelig zijn, maar dat hoeft niet.

Daarom het AVL

U krijgt uitstekende medische zorg

  • Is er in een ander ziekenhuis bij u basaalcelkanker gediagnosticeerd? U kunt bij ons AVL Huid en Melanoom Centrum terecht voor second opinion en/of behandeling.
  • Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten, met mogelijkheid tot nieuwe behandelingen. U krijgt bij ons een advies op maat.
  • Veel aandacht voor ondersteunende zorg, zoals fysiotherapie, psychologische hulp en revalidatie.
  • Veel aandacht voor u en uw naasten.

Second opinion na diagnose kanker

Het is mogelijk dat bij u elders de diagnose kanker is gesteld maar u graag een second opinion in het Antoni van Leeuwenhoek wilt aanvragen. Lees meer over second opinion en hoe dit verloopt in ons instituut.  

Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken en behandelingen kunnen, maar hoeven niet toegepast te worden. De onderzoeken en behandelingen hangen onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

Het behandelteam

Onze specialisten zijn allen volledig gespecialiseerd in melanoom en huidkanker, waaronder basaalcelkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw behandeling.