Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker (of BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. Een basaalcelcarcinoom komt meestal voor op het gezicht, hoofd of in de hals, maar kan overal ontstaan. Zonlicht, röntgenbestraling of erfelijke aanleg kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Basaalcelkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen boven de 40 jaar. Vaak groeit het heel langzaam.

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en symptomen van basaalcelkanker, de onderzoeken om de diagnose vast te stellen en de meest gebruikte behandelingen.

Bezoek ook ons AVL Huid en Melanoomcentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

 

Oorzaken en symptomen basaalcelcarcinoom

Basaalcelkanker geeft vaak geen klachten, maar soms kan de huid jeuken of gevoelig zijn. Er zijn verschillende verschijningsvormen van basaalcelkanker. Het begint vaak als een glad, glazig knobbeltje waar soms kleine bloedvaatjes in te zien zijn. Het knobbeltje kan ook bruin van kleur zijn. Na verloop van tijd kan dit knobbeltje open gaan en bloeden waarna zich een zweertje vormt. Op het lichaam kan basaalcelkanker eruit zien als eczeem. Het knobbeltje kan gaan jeuken en gevoelig zijn, maar dat hoeft niet.

Diagnose

Om de diagnose basaalcelkanker te kunnen stellen, wordt het volgende onderzoek verricht:

Behandeling basaalcelcarcinoom

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: