Asbestkanker / mesothelioom

Asbestkanker, ook wel borstvlieskanker of mesothelioom, is een kwaadaardige vorm van kanker uitgaande van de vliezen van de borstkas en longen en/of luchtwegen. Mesothelioom heeft de naam asbestkanker gekregen omdat 85% van de patiënten met deze vorm van kanker zijn blootgesteld aan asbestvezels.

In het AVL Longkankercentrum zijn onze specialisten gespecialiseerd in thoraxoncologie. Naast longkanker zijn dit tumoren in de longen, luchtwegen, longvliezen en zwezerik. Dit betreft onder andere borstvlieskanker (mesothelioom/asbestkanker) en neuro-endocriene tumoren in de long. Het Antoni van Leeuwenhoek is een expertisecentrum voor mesothelioom in Nederland.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij asbestkanker.

Oorzaken en symptomen asbestkanker

De blootstelling aan asbest heeft vaak plaatsgevonden door het beroepsmatig omgaan met asbest (timmerlieden, scheepsbouw, spoorwegen, loodgieters). De problemen ontstaan zo'n 20 tot wel 50 jaar na deze blootstelling. De ziekte komt meer voor bij mannen dan vrouwen. Het roken van sigaretten, pijp of sigaar kan na asbest blootstelling ook leiden tot een hoger risico op longkanker. 

Het mesothelioom geeft aanvankelijk weinig klachten. Symptomen van asbestkanker zijn vaak:

  • kortademigheid met vochtophoping achter een long;
  • hoesten en pijn bij doorzuchten;
  • verminderde eetlust en gewichtsverlies.

Diagnose

Om de diagnose asbestkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandeling asbestkanker

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit de volgende behandeling:

Meer over afspraak maken en second opinion