Via De Leverslagader Worden Radioactieve Bolletjes Naar De Tumor Gespoten. Die Bolletjes Lopen Vast In De Bloedbanen Rondom En In De Tumor

Radio-embolisatie

Radio-embolisatie is een vorm van inwendige bestraling om kanker in de lever of uitzaaiingen in de lever van bijvoorbeeld dikkedarmkanker te behandelen. Radio-embolisatie doen we pas als chirurgie, radiofrequente ablatie (RFA) en/ of systemische chemotherapie niet meer helpen.

Radioactieve bolletjes

De behandeling is bewezen succesvol. Via de leverslagader worden radioactieve bolletjes naar de tumor gespoten. Die bolletjes lopen vast in de bloedbanen rondom en in de tumor. Daar vindt de inwendige bestraling plaats: de bolletjes geven hun radioactiviteit af om de tumorcellen te vernietigen.

Meer informatie

Hoe gaat radio-embolisatie in zijn werk?

De interventieradioloog brengt via uw liesslagader een katheter in uw leverslagader om heel kleine radioactieve bolletjes toe te dienen. Die bolletjes lopen vast in de bloedvaten rondom de tumor en geven daar hun radioactiviteit af. Voordat u de behandeling ondergaat, vindt er eerst een uitgebreid onderzoek plaats, waarbij alle bloedvaten die niet naar de lever gaan, worden afgesloten. Met behulp van een radioactief stofje wordt gecontroleerd of er inderdaad alleen opname is in de lever.

Week later

Vervolgens wordt een week later de radio-embolisatie uitgevoerd. Voordat u deze behandeling krijgt, is er overleg tussen de specialisten binnen het multidisciplinair team: de interventieradioloog, de chirurg, de maag- darm- en leverarts, een nucleair geneeskundige en de oncoloog.

 

Bijwerkingen en gevolgen

U blijft een nacht opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van hoe u zich voelt, mag u de volgende dag naar huis.

Controle

Na een maand komt u terug op controle. Die controle herhalen we na 3, 6, 9 en 12 maanden.