Merkelcelkanker

Merkelcelkanker (Merkelcelcarcinoom, MCC) is een zeldzame huidtumor die soms snel kan groeien. Het komt in Nederland ongeveer 120 tot 150 keer per jaar voor. Vooral bij mensen met een lichte huid, mensen boven de 70 jaar, en wat vaker bij mannen.

U herkent merkelcelkanker aan een rode of rood-paarse, glanzende ronde knobbel op de huid of soms op de slijmvliezen. Deze knobbel is meestal stevig en doet geen pijn. De knobbel zit vaak op huid die veel in de zon is geweest, meestal op het hoofd en in de hals. De behandeling bestaat uit een operatie of bestraling.

Second opinion

Het is mogelijk dat bij u elders de diagnose kanker is gesteld maar u graag een second opinion in het Antoni van Leeuwenhoek wilt aanvragen. Lees meer over second opinion en hoe dit verloopt in ons instituut.  

Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken en behandelingen kunnen, maar hoeven niet toegepast te worden. De onderzoeken en behandelingen hangen onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

Daarom het AVL Huid en Melanoomcentrum

U krijgt uitstekende medische zorg

  • Is er in een ander ziekenhuis bij u merkelcelkanker gediagnosticeerd? U kunt bij ons terecht voor second opinion en/of behandeling.
  • Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten, met mogelijkheid tot nieuwe behandelingen. U krijgt bij ons een advies op maat.
  • Veel aandacht voor ondersteunende zorg, zoals fysiotherapie, psychologische hulp en revalidatie.
  • Veel aandacht voor u en uw naasten.

Het behandelteam

Onze specialisten zijn allen volledig gespecialiseerd in huidkanker, waaronder merkelcelkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Want bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.