Endeldarmkanker / rectumkanker

Endeldarmkanker, oftewel rectumkanker, is een vorm van kanker die regelmatig voorkomt. Rectumkanker komt met name voor bij 60 tot 70 jarigen, maar ook veel jongere patiënten kunnen de ziekte krijgen. Als het voorkomt bij patiënten die jonger zijn dan 50 jaar is het vaak erfelijk bepaald.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen, de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij rectumkanker en het behandelteam.

Er is steeds meer bekend over de zogenaamde orgaansparende behandeling bij patiënten met endeldarmkanker, waarbij de endeldarm (‘het rectum’) behouden kan worden. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een speciale polikliniek - de orgaansparende rectum poli - waar patiënten, specialisten en huisartsen terecht kunnen met alle vragen over een orgaansparende behandeling voor endeldarmkanker.

Bezoek ook ons AVL Darmkankercentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, innovatie en nieuws.

 

Oorzaken en symptomen endeldarmkanker

De symptomen die kunnen wijzen op endeldarmkanker zijn:

  • bloedverlies bij de ontlasting;
  • een verandering van het ontlastingspatroon;
  • verstopping;
  • diarree;
  • een vol gevoel
  • gebrek aan eetlust;
  • buikpijn of buikkramp;
  • pijn bij het zitten;
  • vermoeidheid of duizeligheid door bloedarmoede.

Als u behandeld bent voor rectumkanker, dan is er een kans van 5 tot 10% dat de kanker terug komt in het bekken. We spreken dan van recidief rectumkanker. Vaak ontdekken we het terugkomen van de kanker tijdens de controles op de polikliniek. Maar het kan ook zijn dat de teruggekomen kanker klachten geeft, zoals bloedverlies bij de ontlasting, pijn in het bekken of een zwelling die van buiten af voelbaar is. Ook komt het voor dat de ontlasting moeilijker komt.

Behandeling endeldarmkanker

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. De behandeling van rectumkanker bestaat over het algemeen uit een combinatie van bestraling (soms aangevuld met chemotherapie) en een operatie. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

Het behandelteam

Onze specialisten zijn volledig gespecialiseerd in darmkanker, waaronder rectum-/ endeldarmkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.

Lees meer over het maken van een afspraak en second opinion