Speekselklierkanker

Speekselkliertumoren kunnen ontstaan vanuit verschillende klieren en hoeven niet altijd kwaadaardig te zijn.

  • Oorspeekselklier: 20% kwaadaardig
  • Onderkaakspeekselklier: 50% kwaadaardig
  • Tongspeekselklier: 70% kwaadaardig
  • Kleine speekselkliertjes in de mond-, neus- en keelholte: 80% kwaadaardig

Speekselklierkanker komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen, meestal boven de 40 jaar. Het is onbekend welke factoren van invloed zijn. Ook kunnen uitzaaiingen van huidkanker in de speekselklier aanwezig zijn. Wanneer u speekselklierkanker heeft, kunt u last krijgen van pijn, uitval van de aangezichtszenuw en zwellingen in wang, voor en onder het oor of onder de kaak. Bij uitzaaiingen kunt u ook zwellingen in de hals krijgen. Bij een kwaadaardige zwelling komt pijn en uitval van de aangezichtszenuw meer voor.

Second opinion na diagnose kanker

Het is mogelijk dat bij u elders de diagnose kanker is gesteld maar u graag een second opinion in het Antoni van Leeuwenhoek wilt aanvragen. Lees meer over second opinion en hoe dit verloopt in ons instituut. 

Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken en behandelingen kunnen, maar hoeven niet toegepast te worden. De onderzoeken en behandelingen hangen onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.