Strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker is een vorm van slijmvlieskanker die ontstaat vanuit de stembanden of het strottenklepje.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij strottenhoofdkanker.

Bezoek ook ons AVL Hoofd-halskankercentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

Oorzaken en symptomen

Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, meestal boven de 50 jaar. Roken en longkanker of keelkanker in de familie kunnen van invloed zijn op het ontstaan van strottenhoofdkanker. Bij kanker vanuit het strottenklepje kan ook alcoholgebruik een rol spelen.

Wanneer u kanker vanuit de stembanden heeft, kunt u last krijgen van heesheid, benauwdheid en in een later stadium pijn die kan uitstralen naar de oren. Als u kanker vanuit het strottenklepje heeft, kunt u klachten krijgen met slikken, benauwdheid en pijn, eventueel uitstralend naar de oren.

Diagnose

Om de diagnose strottenhoofdkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: