123

Maag-darm-leveroncologie

Binnen de afdeling maag-darm-leveroncologie van het Antoni van Leeuwenhoek worden de volgende tumorsoorten behandeld: slokdarmkanker, maagkanker, erfelijke maagkanker, dikkedarmkanker, endeldarmkanker, anuskanker, neuro-endocriene tumoren (NET) en uitzaaiingen naar de lever.

Binnen de afdeling zijn onze specialisten verder gespecialiseerd.
Zie ook ons AVL Darmkankercentrum en het AVL Slokdarm- en maagkankercentrum.

Onze werkwijze

Patiënten uit verschillende regio's van Nederland worden vaak doorverwezen voor een specialistische behandeling naar het Antoni van Leeuwenhoek. De behandelingen worden gegeven in samenwerking met andere specialisten zoals chirurgen, radiotherapeuten en radiologen en na uitvoerig overleg met diverse andere specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek. Er zijn meerdere verpleegkundig specialisten die patiënten begeleiden tijdens de behandeling. Verder zijn wij een expertisecentrum voor mensen met familiaire of erfelijk maag- of darmkanker.

Eerste bezoek afdeling maag-darm-leveroncologie

Over het algemeen wordt u eerst op onze polikliniek gezien, soms tegelijkertijd door meerdere specialisten van verschillende vakgebieden. In sommige gevallen worden na de verwijzing eerst een of meerdere onderzoeken ingepland en pas hierna een polikliniekbezoek. Dit laatste hangt af van de klachten en de onderzoeken die al in een ander ziekenhuis zijn gedaan.

Verschillend diagnostisch onderzoek

In het Onderzoek en Behandel Centrum (OBC) verrichten we onderzoeken van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (gastroscopie) en dikke darm (colonoscopie). Tevens verrichten wij endo-echografie waarbij de wand van de slokdarm en de maag, maar ook de omliggende organen in beeld gebracht kunnen worden. Indien nodig kan er ook weefsel worden afgenomen. Verder wordt er bij ons wij ook afbeeldend onderzoek van de galwegen verricht (ERCP). Indien er een vernauwing is van de galwegen kan er via een ERCP onderzoek zo nodig een buisje worden geplaatst voor een betere afvloed van de gal.

Nieuwste technieken

Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste optische technieken waardoor vroege detectie van kleine afwijkingen in de maag of de darm steeds beter mogelijk is, zoals we die vaak zien bij erfelijk maagkanker, erfelijke poliepsydromen of neuro-endocriene tumoren. Verder zijn wij gespecialiseerd in het verwijderen van grote poliepen uit de dikke darm en ook is er jarenlange expertise in het plaatsen van stents in het maag- darmstelsel.

Team

Het gehele team van de afdeling maag-darm-leveroncologie is hieronder te vinden. De verschillende specialisten hebben vaak een sub specialisme binnen het bovenste (upper GI) en onderste deel (lower GI) van het spijsverteringskanaal.

Klinisch geneticus

Woman Looking At Monitor Screen
Akkari Leila
Ondersteunende zorg_echtpaar II