Mondkanker

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij mondkanker.

Bezoek ook ons AVL Hoofd-halskankercentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

Deze informatie gaat over kanker van de mond of tong en niet alleen over mondkanker. Mondkanker komt voor in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlies of gehemelte. Vrijwel alle tumoren in de mond ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Deze tumoren worden plaveiselcelcarcinomen genoemd. Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweertje dat niet geneest, pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies. Ook kunnen zwellingen in de mondholte ontstaan.

Oorzaken en symptomen

Kanker in de mondholte is een weinig voorkomende ziekte. Om deze reden wordt de behandeling uitgevoerd in slechts enkele gespecialiseerde centra, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 200 mensen lipkanker en bij 700 mensen mondholtekanker geconstateerd. Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en meestal boven de 50 jaar.

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn: roken, alcoholgebruik en het Humane Papillomavirus (HPV). Het is belangrijk om te weten of mondkanker in de familie voorkomt.

Diagnose

Om de diagnose mondkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandeling mondkanker

Welke behandeling u bij mondkanker precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: