Gastro-intestinale stromaceltumor (GIST)

Gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST) zijn zeldzame tumoren in het maagdarmstelsel die niet uitgaan van de slijmvlieslaag, zoals de veel vaker voorkomende tumoren als slokdarm, maag en dikke darmkanker, maar ontstaan in de bindweefsel en steunlaag van de darmwand.

Second opinion

Het is mogelijk dat bij u elders de diagnose kanker is gesteld maar u graag een second opinion in het Antoni van Leeuwenhoek wilt aanvragen. Lees meer over second opinion en hoe dit verloopt in ons instituut.  

Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan.
Alle genoemde onderzoeken en behandelingen kunnen, maar hoeven niet toegepast te worden. De onderzoeken en behandelingen hangen onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

Daarom het AVL

GIST is een zeldzame ziekte en behoeft van meet af aan een multidisciplinaire beoordeling en multidisciplinair gedragen behandeladvies, waarbij de bijdrage van de patholoog, radioloog, chirurg en medisch oncoloog onontbeerlijk is. In het Antoni van Leeuwenhoek heeft het sarcoomteam veel ervaring met GIST.

  • Is er in een ander ziekenhuis bij u een gastro-intestinale stromceltumor gediagnosticeerd? U kunt bij ons terecht voor second opinion en/of behandeling.
  • Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten, met mogelijkheid tot nieuwe behandelingen. U krijgt bij ons een advies op maat.
  • Veel expertise op het gebied van GIST.
  • Veel aandacht voor ondersteunende zorg, zoals fysiotherapie, psychologische hulp en revalidatie.
  • Veel aandacht voor u en uw naasten.

Het behandelteam

Onze specialisten zijn gespecialiseerd in sarcomen en gastro-intestinale tumoren (GIST). In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.