Schildklierkanker

Schildklierkanker is een zeldzame aandoening. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 600 mensen een vorm van schildklierkanker. Er zijn vier belangrijke vormen van schildklierkanker: papillair, folliculair, anaplastisch en medullair. Papillaire en folliculaire schildklierkanker (80-90% van alle schildklierkankers) zijn zeer succesvol te behandelen.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen, de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen en het behandelteam bij schildklierkanker.

Oorzaken en symptomen

De oorzaak van schildklierkanker is niet bekend. Er zijn wel risicofactoren bekend. Bestraling van de hals, met name bij jonge mensen, geeft een verhoogd risico op schildklierkanker. Schildklierkanker kenmerkt zich door een zwelling in de hals die meebeweegt met slikken. Tevens kunnen de stembanden zijn aangedaan waarbij heesheid kan optreden. 

Diagnose

Om de diagnose schildklierkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

Behandelteam

Patiënten met schildklierafwijkingen worden door de onderstaande chirurgen op de poli gezien. Zij verrichten de operaties en doen de follow-up. Indien er sprake is van uitzaaiing in de halsklier wordt dit gezamenlijk behandeld met de hoofd-halschirurgen.

teamfoto (duijnhoven, hartemink, vd ploeg)

Behandelteam

Heeft u schildklierkanker? Dan bent u bij ons in goede handen.

Lees meer over het maken van een afspraak en second opinion