Schildklierkanker

Schildklierkanker is een zeldzame aandoening. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 700 mensen een vorm van schildklierkanker. Er zijn vier belangrijke vormen van schildklierkanker: papillair, folliculair, anaplastisch en medullair. Papillaire en folliculaire schildklierkanker (80-90% van alle schildklierkankers) zijn zeer succesvol te behandelen.

Op deze pagina leest u meer over onze expertise, de symptomen, de meest gebruikte onderzoeken, behandelopties en het behandelteam bij schildklierkanker.

Expertise

Schildklierkanker is zeldzaam. In het AVL zijn onze specialisten gespecialiseerd in de behandeling van schildklierkanker.

Dus daarom het AVL:

  • Het AVL heeft veel expertise op het gebied van schilklierkanker en een toegewijd multidisciplinair team.
  • Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten, met mogelijkheid tot nieuwe behandelingen in studieverband.
  • Alle mogelijke behandelopties worden in het Antoni van Leeuwenhoek aangeboden.
  • Intensieve samenwerking met UMC Utrecht (gezamenlijk overleg en samenwerking met de endocrinologen).
  • Veel aandacht voor gezamenlijke besluitvorming en ondersteunende zorg binnen ons Centrum voor Kwaliteit van Leven, zoals psychologische hulp en diëtetiek.

Oorzaken en symptomen schildklierkanker

De oorzaak van schildklierkanker is niet bekend. Er zijn wel risicofactoren bekend. Bestraling van de hals, met name bij jonge mensen, geeft een verhoogd risico op schildklierkanker. 

Schildklierkanker kenmerkt zich door:

  • een zwelling in de hals die meebeweegt met slikken;
  • heesheid;
  • moeite met slikken;
  • u voelt een gezwel in uw hals, soms is deze pijnlijk. 

Diagnose

Om de diagnose schildklierkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandeling schildklierkanker

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

Behandelteam

Het behandelteam is samengesteld uit chirurgen, internisten (medisch oncologen), nucleair geneeskundigen en radiologen. Onze specialisten zijn gespecialiseerd in schildklierkanker en ze hebben wekelijks een multidisciplinair overleg. Hierin wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens besproken, en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts de mogelijkheden met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.

Lees meer over het maken van een afspraak en second opinion

Trials

Het Antoni van Leeuwenhoek is naast een ziekenhuis ook een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van kanker. Dagelijks zetten 700 bevlogen onderzoekers zich in om beter te begrijpen hoe kanker ontstaat en hoe we het kunnen genezen. Ook bij schildklierkanker voeren wij wetenschappelijke studies (trials) uit. Indien een studie voor u geschikt is, zal de behandelend arts dit met u bespreken.